„Riscul de răspândire a holerei este foarte ridicat”, a anunţat OMS, precizând că au fost semnalate cazuri în cel puţin 5 din cele 14 provincii siriene. „Maladia poate fi provocată de consumul de apă sau alimente contaminate”, a mai precizat OMS, amintind că în anul 2009 s-a produs o epidemie de holeră în Siria când au fost semnalate 342 de îmbolnăviri în zona de nord-est a ţării.
Holera, o infecţie diareică acută ce provoacă deshidratare şi poate fi mortală, apare prin ingestia de apă sau de produse alimentare contaminate cu bacteria vibrio cholerae.După 11 ani de război, Siria suferă de o gravă penurie de apă. Conflictul a afectat aproximativ două treimi din staţiile de tratare a apei, jumătate din staţiile de pompare şi o treime din rezervoarele de apă ale ţării, conform unui raport UNICEF din luna aprilie.
Luni, ONU a solicitat ţărilor donatoare să acorde de urgenţă fonduri suplimentare pentru combaterea epidemiei. „Este vorba de o ameninţare gravă pentru Siria şi întreaga regiune”, a declarat coordonatorul ONU în Siria Imran Riza.În luna iunie o epidemie de holeră a fost semnalată în Irak, ţară vecină Siriei, pentru prima oară din 2015.Conform estimărilor, în fiecare an în lume se produc între 1,3 şi 4 milioane de cazuri de holeră, soldate cu între 21.000 şi 143.000 de decese.