La Aspen Healthcare Forum 2021, astăzi, s-a discutat despre Planul European de luptă împotriva cancerului și pârghiile de finanțare pentru acesta.
Evenimentul a fost organizat de către Aspen Institute România Healthcare & Quality of Life Program, în parteneriat cu Roche, Alliance Healthcare, Pfizer, Sanofi, Astra Zeneca, cu sprijinul Ministerului Sănătății și Afacerilor Externe, a Grupului de lucru pentru combaterea cancerului din Parlamentul României, reprezentanța Comisiei Europene în România, CNAS; Institutul Matei Balș, Școala Națională de Sănătate Publică, Institutul Național de Sănătate Publică și cu implicarea Fundației Renașterea, Think Pink Europe, Societatea Română pentru Strategii de Vaccinare și Promovarea Sănătății și Societatea Română pentru Microbiologie.
Forumul a pus în dezbatere o abordare strategică, participanții la discuții analizând cum ar trebui să arate Planul național românesc de combatere a cancerului, în urma transpunerii în legislația românească a Planului European de Combatere a Cancerului (PECC). Prin schimbul de idei între reprezentanții grupului de lucru pentru combaterea cancerului din Parlamentul României și omologii lor din Parlamentul European și Congresul SUA s-a conturat Planul Național, în conformitate cu planul internațional și cele mai bune practici și s-au identificat posibilitățile de coolaborare în domeniu.
Cristian Bușoi, președintele Intergrupului ‘Cancer’, din Parlamentul European a participat la acest eveniment important alături de alți participanți.
Discuțiile s-au concentrat pe o abordare strategică către un Plan Național românesc atât de necesar pentru combaterea cancerului, prin schimbul de idei și cele mai bune practici între reprezentanții Grupului de lucru pentru combaterea cancerului din Parlamentul României și omologii lor din Parlamentul European și Congresul SUA, identificând perspective de cooperare între grupuri.
Oncologia reprezintă deja o prioritate la nivelul Uniunii Europene și ar trebui să fie o prioritate și pentru România!