Planul Comisiei Europene de a sancționa importurile de țiței din Rusia au drept obiectiv să mărească presiunea asupra Moscovei. Petrolul reprezintă o sursă importantă de valută forte pentru Moscova, iar de la introducerea sancțiunilor a devenit și mai important pentru economia țării, dar și ca o sursă de finanțare a războiului din Ucraina.
Una din consecințele imediate ale anunțului privind embargoul va fi o creștere a prețurilor; și de vreme ce vânzările de petrol rusesc către Uniunea Europeană vor continua în lunile care urmează, asta nu va face decât să crească profiturile Rusiei, oferindu-i o gură de oxigen în aceste vremuri de război.
Renunțarea graduală la petrolul rusesc i-ar permite Europei să își găsească surse de aprovizionare alternative dar în același timp i-ar permite și Rusiei să își găsească piețe noi de desfacere. Și deși măsurile europene pentru a limita capacitate de transport a Rusiei fac parte din pachetul de sancțiuni UE, ele s-ar putea să nu fie de ajuns pentru a obstrucționa sau împiedica amatorii de petrol rusesc, mai ales că vorbim de o lume însetată de energie.