Întâlnirea – care se desfășoară sub patronajul Departamentului în slujba dezvoltării umane integrale – a creat o mare forfotă în oraș, deoarece, pe 24 septembrie, va sosi Sfântul Părinte pentru a participa la eveniment.
“La Assisi, va avea loc semnarea unui pact pentru o nouă economie”, amintește comitetul de organizare format din președinte – episcopul de Assisi, mons. Domenico Sorrentino; directorul științific, Luigino Bruni – profesor de economie politică la Universitatea Liberă “Maria Santissima Assunta”, din Roma, și Francesca Di Maolo, președinta Institutului “Serafico” din Assisi.
Continuând activitățile desfășurate online în acești ultimi ani de pandemie, ei vor aborda problemele cheie ale contemporaneității, pornind de la un principiul fundamental: democrația. “Democrația”, subliniază Di Maolo, “presupune ca nimeni să nu fie lăsat în urmă și, prin urmare, înseamnă să recunoaștem dreptul la sănătate, educație și muncă pentru toți, indiferent de condiții și limitări. Doar atunci vom reuși să îi punem pe toți din nou în joc”.
Acestea sunt exigențe pe care papa Francisc le evidențiază mereu, îndemnându-i pe toți – nu doar pe tineri, economiști și antreprenori – să edifice o economie mai umană și mai fraternă. „Dacă nu ne ocupăm de cei mai fragili, nu va exista dezvoltare și progres pentru nimeni”, subliniază Di Maolo, care se gândește în special la dizabilități, ținând cont de experiența sa în cadrul Institutului „Serafico” din Assisi.
„Cine, dacă nu tinerii, pot să se străduiască să garanteze cu adevărat cetățenia pentru toți? Ei sunt cei care pot avea încă puterea de a visa și de a vedea lumea așa cum ar trebui să fie”, a mai spus președintele Institutului „Serafico”, din Assisi, Francesca Di Maolo.