Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a transmis, printr-un comunicat de presă, că în cadrul discuţiei au fost prezentate mai multe subiecte.
Studenţii au mai solicitat limitarea mandatelor rectorilor la maximum două şi maximum opt ani, dar şi păstrarea unei forme de verificare la nivel naţional în ceea ce priveşte acordarea titlului de doctor şi a atestatului de abilitare, prin existenţa unei structuri cu rol în standardizarea practicilor de la nivel naţional, care să asigure o garanţie suplimentară privind semnificaţia acestor realizări şi a recunoaşterii pe care statul le-o oferă.
Studenţii au mai solicitat ministrului Educaţiei asigurarea unui standard minim în ceea ce priveşte consilierea psihologică şi orientarea în carieră prin creşterea raportului dintre numărul de consilieri în carieră sau psihologi şi numărul de studenţi ai fiecărei universităţi, clarificarea mecanismelor legale pentru accesul organizaţiilor studenţeşti în spaţiile universitare în vederea organizării de activităţi extracurriculare, menţinerea nemodificată a taxelor de studii pe durata şcolarităţii, asigurarea locurilor de practică de către universităţi pentru toţi studenţii.
Uniunea Studenţilor a anunţat că doreşte creşterea procentului de decontare a transportului public şi feroviar la 75% pentru studenţii din România, dar şi ca acordarea titlului de doctorat să fie exclusiv regăsită în atribuţiile Universităţii, cu păstrarea CNATDCU ca organ abilitat în materie de pronunţare asupra sesizărilor de plagiat.
Uniunea Studenţilor a propus implementarea unor politici coerente pentru promovarea egalităţii de şanse sub formă de strategii punctuale aplicate la nivel de unitate de învăţământ superior, în consecinţă, alocarea unui număr de 15 locuri neredistribuibile şi bugetate pentru studenţii cu dizabilităţi sau care provin din medii defavorizate precum şi crearea unei strategii de internaţionalizare a ofertei academice naţionale.
“De-a lungul timpului s-a dovedit faptul că o bună colaborare a decidenţilor cu reprezentanţii studenţilor este un real real câştig pentru ambele părţi. Doamna ministru şi-a arătat deschiderea faţă de noi, iar acest aspect ne oferă speranţa îmbunătăţirii sistemului de învăţământ românesc. Alături de colegii mei am prezentat problemele cu care studenţii se confruntă în prezent, am oferit contextul internaţional şi exemple de bune practici din afară şi am propus soluţii în acest sens”, a declarat Ina Nimerenco, preşedintele Uniunii Studenţilor din România.