Ministerul Justitiei susţine că acest proiect vizează o consolidare substanţială a sistemului naţional instituţional şi legislativ care are ca obiectiv o creştere importantă a performanţei în domeniul identificării şi recuperării activelor rezultate din infracţiuni.
„Acesta este un obiectiv strategic asumat de Guvern şi este corelat cu mandatul Agenţiei de Oficiu desemnat şi notificat la Uniunea Europeană cu acest rol. De asemenea, se urmăreşte dezvoltarea capacităţii instituţiei de a creşte valoarea activelor sechestrate aflate în portofoliu (aproximativ un miliard de lei în prezent), prin diversificarea cazurilor speciale de administrare şi de valorificare anticipată a bunurilor sechestrate, dar şi prin introducerea unei abordări de tip task force – de cooperare interinstituţională – în pregătirea şi aducerea la îndeplinire a măsurilor asigurătorii”, spune MJ.
Se dau soluţii pentru compensarea adecvată a victimelor infracţiunii, inclusiv prin operaţionalizarea fondului de urgenţă, prin introducerea unui sistem modern şi rapid care permite oferirea de sprijin în 72 de ore (sistem de plăţi prin intermediul voucherelor).