Astfel, rata de creştere a preţurilor depăşeşte dramatic majorarea cu 17,3% a inflaţiei din România în aceeaşi perioadă, ceea ce indică faptul că este posibil să mai apară unele probleme de preţ pentru consumatorii de bere, deoarece producătorii caută modalităţi de compensare a costurilor.
„În România, creşterea preţului berii a fost mai mică decât creşterea generală a inflaţiei. Dar indicele nostru pentru bere ne spune că se prefigurează presiuni şi mai puternice asupra costurilor şi implicit asupra preţurilor. O sincronizare nefericită, având în vedere că a început campionatul intern de fotbal şi că în noiembrie începe şi Cupa Mondială 2022”, a afirmat Bogdan Maioreanu, analist de piaţă la eToro.
„Combustibilul – necesar atât pentru cultivarea ingredientelor din bere, cât şi pentru transportul produsului – a înregistrat cea mai mare creştere de preţ dintre toate articolele luate în calcul pentru Indicele berii, costul său sărind cu 138%, în mare parte datorită războiului din Ucraina şi aprovizionării restrânse cu ţiţei provenit din Rusia”, arată analiza.
Costurile orzului şi ale malţului au crescut, de asemenea, vertiginos, cu 104% şi, respectiv, 87% în aceeaşi perioadă, tot în mare parte datorită perturbărilor cauzate de război, Rusia şi Ucraina furnizând în jur de 30% din exporturile mondiale de orz.
eToro este o platformă de investiţii multi-active ce le permite tuturor să îşi dezvolte cunoştinţele şi să-şi crească veniturile ca parte a unei comunităţi globale de investitori de succes. Platforma eToro permite tuturor să investească în activele pe care şi le doresc, de la acţiuni la mărfuri până la active cripto.