Compania aeriană SAS şi sindicatele piloţilor au ajuns la un acord după 15 zile de grevă!

de Georgiana

SAS şi sindicatele piloţilor au ajuns la un acord salarial, a confirmat marţi compania aeriană scandinavă, punând capăt unei greve de 15 zile care a dus la anularea a 3.700 de zboruri şi a pus sub semnul îndoielii viitorul transportatorului.

Acţiunile SAS au crescut cu 12% în tranzacţiile de dimineaţă, dar apoi s-au stabilizat, cu un avans de aproximativ 4%. Preţul titlurilor SAS este încă mai mic cu aproximativ 40% de la începutul anului. Compania aeriană, care a depus în SUA o cerere de protecţie în caz de faliment, în a doua zi a grevei, a declarat că greva a costat peste 145 de milioane de dolari până în prezent şi a afectat 380.000 de pasageri în sezonul de vârf de vară.

Acordul va permite companiei aeriene să finalizeze planurile în următoarele câteva săptămâni de a atrage o finanţare de 700 de milioane de dolari pentru a trece prin procesul de protecţie a falimentului. ”Acordul pe care l-am încheiat este ceea ce aţi putea numi un caz de investiţii apetisant”, a declarat preşedintele SAS Carsten Dilling, pentru postul de televiziune danez TV 2, adăugând că obţinerea unui acord pe termen lung a fost ”esenţială” pentru SAS.

Compania aeriană a spus că noul acord pe 5 ani şi jumătate, convenit cu patru sindicate ale piloţilor, o va ajuta să realizeze o parte din economiile anuale de costuri de 700 de milioane de dolari stabilite într-un plan de transformare a afacerii, cunoscut sub numele de SAS FORWARD, care include şi măsuri precum returnarea unor avioane nedorite locatorilor.

SAS încă mai trebuie ”să găsească câteva sute de milioane” în economii anuale de costuri pentru a-şi atinge obiectivul, a spus Dilling. Chiar şi înainte de apariţia pandemiei, SAS, care s-a autodenumit ca o companie aeriană premium, pierdea bani pe fondul concurenţei crescânde din partea transportatorilor low-cost.

Wallenberg Investments, al treilea cel mai mare acţionar al SAS, cu un pachet de 3,4% din acţiuni, a declarat că acordul este o evoluţie pozitivă, la fel considerând şi miniştrii din Danemarca şi Suedia, ambele guverne deţinând fiecare un pachet de 21,8% din acţiunile companiei aeriene. Ministrul danez de Finanţe, Nicolai Wammen, a declarat pentru Reuters că toate părţile implicate trebuie acum ”să aducă contribuţii adecvate”, pe măsură ce SAS îşi implementează planul de transformare.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

*Prin folosirea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și gestionarea acestor date de către MetropolisNews.ro.

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citiți mai multe