Ziua Marinei”, sărbătoarea tradițională a Galațiului, celebrată cazon, fără entuziasmul de altă dată!

de Georgiana

Mii de gălățeni au participat pe Faleza Dunării la festivitățile prin care a fost marcată „Ziua Marinei”, sărbătoarea tradițională a Galațiului, orașul în care foarte mulți locuitori sunt marinari sau constructori de nave.

Legătura Galațiului și a gălățenilor cu marinăria este una foarte puternică, de sute de ani. Galațiul este cel mai mare port maritim de la Dunăre, dar și capitala construcțiilor de nave din România, prin Șantierul Naval și unica Facultate de Arhitectură Navală din țară, dar și prin singurul Institut de Cercetări și Proiectări Navale. Pentru că în multe familii navigația sau construcțiile navale sunt ocupații tradiționale, „Ziua Marinei” este o sărbătoare a orașului.

În acest an, scenariul sărbătoririi „Zilei Marinei” a fost mai prost decât la edițiile din anii trecuți, la care manifestările oficiale începeau după-amiaza și continuau până târziu în noapte, cu petrecerile la terasele de pe Faleza Dunării.

„Ziua Marinei 2023” a fost organizată începând cu ora 14.00, pe o căldură toridă care i-a determinat pe mulți gălățeni să amâne ieșirea la o plimbare pe Faleză. Dar câteva mii de gălățeni, tineri și vârstnici, au venit totuși la malul Dunării pentru a nu lipsi la principala sărbătoare a orașului.

Ca în fiecare an, „Ziua Marinei” a fost sărbătorită prin ceremonialul militar și religios. Pe esplanada Falezei Dunării, mii de gălățeni au asistat la prezentarea onorului de către militarii de la Flotila de la Dunăre din Brăila, după care arhiepiscopul Dunării de Jos, ÎPS Casian și un sobor de preoți, au oficiat un Te Deum, pentru pomenirea marinarilor care și-au pierdut viețile pe mare, dar și a celor 118 români, majoritatea gălățeni, care și-au pierdut viețile în catastrofa navală de pe 10 septembrie 1989, când nava de pasageri „Mogoșoaia” s-a scufundat în rada portului Galați.

La slujba de pe Faleză a fost sfințită o cruce din flori albe pe care arhiepiscopul ÎPS Casian a purtat-o până la malul fluviului și mai departe la bordul unei ambarcațiuni pentru a o așeza pe valurile Dunării, în memoria gălățenilor care și-au pierdut viețile pe Dunăre sau pe mările lumii.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

*Prin folosirea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și gestionarea acestor date de către MetropolisNews.ro.

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citiți mai multe