Mănăstirea Căldărușani din județul Ilfov!

de Georgiana

Mănăstirea Căldărușani se află pe malul lacului omonim, fiind unul dintre cele mai vechi așezăminte atât ale județului Ilfov, cât și ale Munteniei.

Ctitorie a domnitorului Matei Basarab, aceasta a fost zidită în prima jumătate a secolului al XVII-lea, după modelul de cetate, pe locul unde înainte fusese un schit din lemn. Asta presupunea așezarea următoare: biserica în centru, înconjurată cu ziduri de apărare, chiliile pe margine și clopotnița la intrare.

După ce începe să se deterioreze în timp, în secolul al XVIII-lea domnitorul Alexandru Ipsilanti hotărăște să o lase în grija cuviosului Filaret pe viață. În perioada lui s-au desfășurat lucrări de rezidire, fiind astfel considerat al doilea ctitor al bisericii. Este reparată și reabilitată de mai multe ori în decursul timpului și poartă hramul Sfântului Dimitrie Izvorâtorul de mir (26 octombrie).

Pe la jumătatea secolului al XIX-lea biblioteca de aici era una dintre cele mai renumite, căci deținea bogate colecții de manuscrise tipărite la mănăstirile din Țara Românească.

De asemenea, icoanele de secol XVIII sau pictate de Nicolae Grigorescu și diversele obiecte bisericești îmbogățesc colecția valoroasă a locașului.

Mănăstirea Căldărușani este unul dintre cele mai frumoase și încântătoare puncte de atracție din județul Ilfov!

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

*Prin folosirea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și gestionarea acestor date de către MetropolisNews.ro.

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citiți mai multe