Comisia Europeană vrea ca 90% din populația UE să fie testată pentru cancer până în 2025!

de Georgiana
Pentru implementarea noii recomandări este planificată o asistență financiară în valoare de 38,5 milioane de euro în cadrul programului EU4Health și 60 de milioane de euro în cadrul Horizon Europa.Comisia va oferi finanțare suplimentară pentru programele de screening în cadrul programului EU4Health pentru 2023. Sprijinul poate fi oferit și de Fondurile europene regionale, de coeziune și sociale.

Schimbările urmăresc să accelereze adoptarea screening-ului pentru cancerul de sân, colorectal și de col uterin pentru a îndeplini obiectivul stabilit în Planul european pentru combaterea cancerului, pentru screening-ul a 90% din grupurile țintă până în 2025.Screening-ul țintă ar trebui extins pentru a se diagnostica cancerul de prostată, plămâni și cancerul la stomac.

Noua schemă lărgește grupul țintă pentru screening-ul cancerului de sân și include femeile cu vârsta cuprinsă între 45 și 74 de ani (comparativ cu grupul de vârstă actual de 50 până la 69 de ani).Testarea papilomavirusului uman (HPV) este recomandată femeilor cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani la fiecare 5 ani sau mai mult pentru a detecta cancerul de col uterin, ținând cont de starea vaccinării împotriva HPV.

Triajul cancerului colorectal este recomandat la persoanele cu vârsta cuprinsă între 50-74 de ani prin imunochimie fecală pentru a determina urmărirea potențială prin endoscopie/colonoscopie.

Cercetarea cancerului pulmonar la fumătorii actuali și foști fumători înrăiți cu vârsta cuprinsă între 50-75 de ani; – screening pentru cancerul de prostată la bărbații cu vârsta de până la 70 de ani pe baza testării antigenului specific prostatei și a rezonanței magnetice nucleare (RMN) ca examen de urmărire; – screening pentru Helicobacter pylori și supravegherea leziunilor gastrice precanceroase în zonele cu incidență și mortalitate ridicate din cauza cancerul gastric.

În 2020, aproximativ 2,7 milioane de persoane din UE au fost diagnosticate cu cancer. Se estimează că unul din doi cetățeni din UE va dezvolta cancer de-a lungul vieții, cu consecințe de lungă durată asupra calității vieții și doar jumătate din toți pacienții cu cancer vor supraviețui.Recomandarea Consiliului din 2003 stabilește cerințele pentru depistarea cancerului, încurajând statele membre să pună în aplicare programe de profilaxie pentru populație, cu o calitate asigurată.

În urma constatărilor din raportul de aplicare a acestei recomandări din 2017, a devenit clar că recomandarea trebuia actualizată în lumina celor mai recente dovezi științifice.În februarie 2021, Comisia a prezentat Planul European de Combatere a Cancerului, cu solicitarea ca această luptă împotriva cancerului să fie prioritatea principală și un pilon – cheie pentru o Uniune Europeană a Sănătății puternice. Îmbunătățirea detectării timpurii este unul dintre cele patru domenii cheie din acest plan.

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

*Prin folosirea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și gestionarea acestor date de către MetropolisNews.ro.

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citiți mai multe