Schimbările climatice antrenează, de asemenea, o topire lentă a regiunilor alpine fragile de pe imensul continent, contribuind, în acelaşi timp, la o acidificare a oceanelor şi la o creştere a nivelului mării, conform raportului asupra stării climei.
Climatologul Ian Lowe a calificat raportul drept un „apel de trezire” înfricoşător pentru Australia, a cărei creştere economică depinde în mare măsură de exporturile de gaze şi cărbune.”Amploarea schimbărilor demonstrează că îmbunătăţirea consumului nostru energetic reprezintă o prioritate urgentă”, a spus cercetătorul. „De asemenea, trebuie să ne reducem exporturile de cărbune şi gaze”, a adăugat el.
Raportul, rezultatul unei cooperări între serviciile de meteorologie ale guvernului şi agenţia ştiinţifică naţională, estimează că în Australia clima s-a încălzit, în medie, cu 1,47 grade Celsius de la începutul înregistrărilor acestor date, în 1910.Ministrul Mediului, Tanya Plibersek, a consideră acest lucru îngrijorător. „Pentru mediul nostru, pentru comunităţile noastre, acest raport întăreşte necesitatea unei acţiuni urgente privind schimbările climatice”, a spus ea.
În 2019 şi 2020, incendiile forestiere de amploare au devastat coasta de sud-est a ţării timp de câteva luni.La rândul său, Marea Barieră de Corali este afectată de fenomenul de „albire” începând din 2016 din cauza încălzirii temperaturii mării.
Andrew King, climatolog la Universitatea din Melbourne, a făcut apel la Australia să îşi reducă rapid emisiile de carbon. „Consecinţele utilizării noastre continue a combustibililor fosili sunt clare în Australia, ca şi în alte părţi”, a spus el. „Trebuie să acţionăm rapid pentru a ne decarboniza economia pentru a limita daunele suplimentare cauzate de agravarea evenimentelor extreme”, a adăugat climatologul.
Ailie Gallant, de la Centrul de excelenţă pentru schimbări climatice extreme din Australia, a declarat că deteriorarea climei ţării „va continua în lipsa unei reduceri profunde şi agresive a emisiilor de carbon”.