Experţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului au aprobat la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut medicamentul Zolgensma, o terapie genică destinată pacienţilor care suferă de amiotrofie spinală, o boală genetică gravă care duce la atrofierea muşchilor. Terapia are rol important în stagnarea bolii şi redarea mobilităţii pacienţilor, conform medicilor care au administrat-o deja.
În acest moment, medicamentul este decontat de stat în 8 ţări europene. La ultima actualizare a listei de medicamente gratuite şi compensate, care a avut loc la sfârşitul lunii martie din iniţiativa Ministerului Sănătăţii, această nouă terapie nu a fost inclusă.
La Agenţia Medicamentului a fost evaluată în cadrul Direcţiei Evaluare Tehnologii medicale aplicaţia pentru medicamentul Zolgensma şi a fost emisă la sfârşitul lunii noiembrie a anului trecut o decizie de includere necondiţionată, cu anumite observaţii, care este practic prima etapă şi cea care ţine de Agenţia Naţională a Medicamentului în ceea ce priveşte evaluarea unui produs nou care urmează a fi intrat în piaţă, aceasta este partea care a fost deja realizată.
ANM a evaluat dosarul medicamentului Zolgensma în baza unei proceduri de lucru şi de acordare a unui punctaj, punctaj care se acordă prin referenţiere la 3 Agenţii ale Medicamentului din Germania, Franţa şi Marea Britanie, există acolo o procedură pe baza căreia acel punctaj dă o rezoluţie privind includerea necondiţionată, includerea condiţionată.