17 mai – Ziua internaţională împotriva homofobiei, bifobiei şi transfobiei

de Georgiana
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a pledat pentru o Uniune Europeană care să fie un loc sigur pentru toţi şi în care fiecare să poată fi ”pe deplin” aşa cum este şi să iubească pe cine doreşte, într-un mesaj publicat pe contul său oficial de Twitter cu ocazia Zilei internaţionale împotriva homofobiei, bifobiei şi transfobiei, sărbătorită marţi.

Declarându-se alături de persoanele LGBTIQ+ (lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale, intersexuale, queer – care nu doresc să se identifice sub etichete tradiţionale sau acceptate de societate, + – altele, care nu se identifică cu niciuna dintre celelalte definiţii, n.a.), oficialul european a postat şi o fotografie cu faţada sediului Comisiei Europene iluminată în culorile curcubeului.

În cursul zilei, preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, împreună cu preşedinţii Intergrupului LGBTI al Parlamentului European, Marc Angel şi Terry Reintke, vor participa la un live pe Facebook privind sprijinul şi activitatea legislativului european în domeniu.

Într-un mesaj în numele UE-27, citat marţi de EFE, Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că, deşi în ultimii zece ani „am văzut semne de progres” în întreaga lume, „discriminarea şi excluderea bazate pe orientarea sexuală şi identitatea de gen persistă, iar noi suntem martorii unui regres îngrijorător în ceea ce priveşte drepturile persoanelor LGBTI”.

Nivelurile de violenţă împotriva acestor persoane „sunt, de asemenea, alarmante, deşi în mare parte nu sunt raportate”, a adăugat Borrell, care a reafirmat angajamentul „ferm” al UE de a „respecta, proteja şi realiza exercitarea deplină şi egală a drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale, transsexuale şi intersexuale”.

Peste două miliarde de oameni trăiesc în ţări în care homosexualitatea este ilegală, iar pedeapsa cu moartea rămâne o sentinţă legală pentru relaţii consensuale între persoane de acelaşi sex în unsprezece jurisdicţii, a reamintit şeful diplomaţiei europene.

 

Potrivit aceleiaşi surse, aceste drepturi sunt cel mai puţin respectate în Azerbaidjan, Turcia, Armenia, Rusia, Belarus, Polonia, Monaco, San Marino, România şi Bulgaria, dintr-o listă de 49 de state analizate.

 

Articole asemănătoare

Scrie un comentariu

*Prin folosirea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și gestionarea acestor date de către MetropolisNews.ro.

Acest website folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Accept Citiți mai multe